Home Hrana Uzgoj BATATA- ekonomično i jednostavno

Uzgoj BATATA- ekonomično i jednostavno

0
10106

BATAT- nikad lakše do rasade

batatŽelite se baviti proizvodnjom batata,mnogo toga ste čitali o njemu i želite obogatiti svoju ishranu.Ali ne znate kako doći do kvalitetne i jeftine rasade.U nastavku Vam donosimo jednostavni način kako da sami napravite rasadu. Brzo i ekonomično .


Batat je višegodišnja visokokalorična kultura.Mnogima je poznat i kao slatki krumpir.Potječe iz srednje i južne Amerike.U Europi je donedavno bila nepoznata kultura,i njezina proizvodnja je tek u začeću.
Najveći proizvođači batata su u Europi:Portugal,Španjolska i Italija.
Što se tiče Hrvatske ,njezina proizvodnja je u porastu jer su ljudi brzo uvidjeli njegovu visokokaloričnu hranidbenu vrijednost.Batat je bogat mineralima (K,Ca,Mg i Fe) ,vlaknima i vitaminima (A,C,E,B6) i posebno je pogodna u prehrani dijabetičara zbog prisustva niskog glikemijskog indeksa.Ukoliko želite u slijedećem članku mogu Vam pisati o hranjivim i medicinskim razlozima korištenja batata,i mogu Vam prezentirati i neke kulinarske recepte sa batatom.
                          UZGOJ BATATA
Za uspješan rast i razvoj batat treba između 100 i 150 suhih dana ,bez mraza i temperature iznad 15 stupnjeva.
Pripremu tla za sadnju batata najbolje je početi već u jesen, oranjem na dubinu od 30 cm. Prije sadnje kod proljetne pripreme tla.kada su temperature u porastu (prije zatvaranja brazde) gnoji se sa 50 kg N, 100 kg P2O5 i 150 kg K2O (kalija) po hektaru. Najbolje je sadnju batata obaviti na izdignute gredice prekrivene crnom PE-folijom.Batat je izuzetno osjetljiv
Razmaci sadnje najčešće su 1,2 m x 0,3 m-0,4 m što čini sklop od 20 000 do 27 000 biljaka/ha. Ispod se postave cijevi za natapanje kapanjem (što je važnije u uzgoju u mediteranskom dijelu Hrvatske). Neposredno prije sadnje na PE-malč foliji se izbuše rupe na navedene razmake i presadnice se sade. Nakon sadnje presadnice je potrebno zalijevati (natapati) 3-4 dana tako da se što prije dobro ukorijene, a potom zalijevanje više nije nužno, osim u izuzetno sušnim godinama u mediteranskom dijelu Hrvatske.
Treba paziti na plodoredu, pa batat smije doći na istu površinu tek nakon 3 godine.

Može se razmnožavati na tri načina:
– sjemenom
-reznicama
-izbojima iz pupova ,nazvane “presadnice”
Najčešći komercijalni način uzgoja batata je putem presadnica,u prostorijama zaštićenim od hladnoće i u uvjetima visoke temperature i vlage zraka (preko 90 %)..
Sad ću Vam objasniti načine razmnožavanja i pripreme za razmnožavanje
Iako,batat jako podsjeća na krumpir ,njihovo razmnožavanje je potpuno drugačije.
Za uspješan uzgoj batata je potrebno sjeme.Krajem veljače i početkom ožujka korijen će proklijati,i to je važno za proces u kojem sjeme batata ima sve uslove za klijanje klica.
Za klijanje je važna stalno visoka temperatura od 24 do 29 stupnjeva C,90% vlage. Klijanje se dešava između dva i četri tjedna. Nakon završetka klijanja sadnice se prenose i pripremaju za sadnice u plastenicima ili u svibnju na otvorenim prostorima.

batat-sadnice    batat-klijanje
Postupak presadnice je takav da se izdvoje zdravi i neoštećeni gomolji i stave se u drveni ili plastični sanduk,uvažavajući temperaturu i vlagu. Tako izdvojeni se prekriju kvalitetnim supstratom ili pijeskom.
Takva podloga kojoj prekrivamo do pola gomolj treba uvijek biti vlažan i na temperaturi do 30 stupnjeva C.
Presadnice kad narastu od 7 do 10 cm, vade se ili čupaju i pikiraju u kontejner za ukorjavanje. Ukorjavanje traje 15 dana i „presadnica“ je spremna za sadnju na otvorenom. Najčešće u Hrvatskoj polovicom svibnja.
Nadam se da sam Vam objasnila i približila način sadnje i pripreme za sadnju batata.
Batat je odlična kultura za proizvodnju u malim obiteljskim gospodarstvima, zbog relativno jednostavna uzgoja i zbog potpune iskoristivosti.

Jedino,što mi ostaje za kraj.

Želim Vam dobar tek 🙂

jelo

 

 


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)