Uzgoj i važnost lavande

1
6585

Kada pomislite na lavandu,pomislite na Mediteran i relaksirajući miris kad prođete pored štanda na tržnici gdje se prodaju ljekovite biljke i mirisi. Nemojte da Vas obeshrabri da ne možete sami uzgojiti u svome dvorištu ili balkonu lavandu iako živite u bilom kojem kraju Hrvatske ili svijeta. Ja ću vam opisati kako da lavandu sami uzgojite.

Lavanda je  uvijek bila i ostala omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan i jednostavan.Tako da Vas nište ne može obeshrabriti da krenete da sami uzgajate svoju lavandu u vrtu ili na balkonu.I ne trebate se brinuti kako je uzgojiti kad je možete kupiti na tržnici i samo je presaditi u vrt ili u lonce.

Saditi se može kao samostalni grm ili u skupinama, primjerice za ukrasne živice. Izvrsna je biljka  i dobro se kombinira s trajnicama i cvjetnicama. Sadite ih na udaljenost 45 do 60 cm od drugih biljaka, odnosno na međusobni razmak od 30 cm za uzgoj za živicu.

Lavandi za rast i bogatu cvatnju treba sunčani položaj i ocjedito tlo. Dobro podnosi klimu i u unutrašnjosti, ali ako su zime hladne treba ju zaštititi omotačem. Podnosi temperature do -20 stupnjeva Celzijusovih.

Uzgoj u loncima

Posadite sadnicu lavande u lonac u mješavinu kore, treseta i šljunka. Držite ju na sunčanom mjestu jer će te tako  postići puno bogatstvo cvatnje i arome. Za vrijeme cvatnje redovito prihranjujte tekućim gnojivom. Zimi lonac unesite u zaštićeni prostor, ali ne gdje grijete ili ložite vatru.Pustite da se kompost skoro potpuno osuši, pa ju na proljeće polako počnite zalijevati i iznesite je van na balkon da se postepenu regenerira.

Ime lavanda potječe od latinske riječi lavare, što znači kupati se, a objašnjava osnovnu namjenu suhog cvijeta i lavandina, eteričnog ulja. Eterično ulje prave lavande upotrebljava se za proizvodnju parfema i kolonjske vode. Ljekovito svojstvo lavande očituje  se u smanjenju živčane napetosti pri migreni i neuralgiji. Ublažava grčeve i pomaže u zacjeljivanju rana.

Stvarno ,vidjeli ste da nije teško uzgojiti lavandu ,osim što ćete imati lijep ukras u vrtu ili na balkonu zbog ljubičastih mirisnih cvijetova,možete sami napraviti vaš relax tretman kao eterično ulje ili kremu.Ne trebate više kupovati ukrasne vrećice sa mirisom lavande,možete ih i sami napraviti besplatno i po Vašem ukusu.

Uživajte u mirisu lavande!

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here