Home Vrt Ljekovito bilje Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja – treći dio – financije

Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja – treći dio – financije

0
5074

 Koliko je uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja isplativ? Je li to dobro rješenje za dodatni prihod, ili čak kao glavni izvor prihoda?

Hrvatska ima sjajne uvjete za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja. Praktički nema dijela lijepe naše u kojem se ne može uzgajati neka ljekovita ili aromatična biljka, o čemu smo pisali u prijašnjim člancima na ovu temu. U ovom članku fokusirati ćemo se na financijski dio priče, odnosno na troškove, poticaje i zaradu koju možete ostvariti uzgojem ljekovitog i aromatičnog bilja.

Mnogi stručnjaci slažu se kako bi uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja trebao biti nešto na što bi se hrvatska poljoprivreda trebala maksimalno fokusirati. Razloga za to je više. Kao prvo, Hrvatska svojim poljoprivrednim površinama i klimom pruža skoro pa savršene uvjete za uzgoj pojedinih biljaka. Kao drugo, isplativ uzgoj pojedinih biljaka iz ove kategorije moguć je na puno manjim površinama nego uzgoj konvencionalnih vrsta, što odgovara našim poljoprivrednicima, jer je u mnogim dijelovima zemljište iscjepkano na manje parcele. Kao treće, neke vrste ljekovitog i aromatičnog bilja mogu biti odlično rješenje u plodoredu sa konvencionalnim vrstama. Kao četvrto, ulaganja su u pravilu manja, kao i troškovi proizvodnje i održavanja. I konačno, kao peto, za većinu vrsta mogu se dobiti poticaji.

Na primjer, kamilica je vrsta koja se u Hrvatskoj najviše uzgaja, kada je o ovim vrstama riječ, a preko 95% proizvodnje se izvozi. Naravno da proizvodnja ljekovitih i aromatičnih vrsta, kao i bilo koja poljoprivredna proizvodnja, ovisi o vremenskim uvjetima, ali ako govorimo o nekom prosjeku, od jednog hektara kamilice može se zaraditi oko 1000 kuna, kada se odbiju svi troškovi. Sa poticajima koji se mogu dobiti, ta se zarada penje na 3000 kuna po hektaru. Dobra stvar kod uzgoja kamilice je da ne traži mnogo posla, a nije ju potrebno tretirati herbicidima ili insekticidima, pa se i konvencionalnim metodama uzgoja može proizvesti ekološki prihvatljiv proizvod.

Svaka vrsta ima svoje specifičnosti. Neke traže velika ulaganja u početku, dok im je kasnije potrebno samo osnovno održavanje. Neke su osjetljive, pa ih je potrebno zalijevati, tretirati raznim sredstvima, ili čak štititi od zime i mraza. Tako pojedine vrste u početku čak donose gubitak, ali se sve to nadoknadi kasnije. Svakako treba voditi računa i o trošku radne snage. Tako, na primjer, matičnjak traži najviše rada od biljaka koje se uzgajaju kod nas. To je bitan podatak ako se odlučite na uzgoj kao dodatni posao uz već postojeći. U tom slučaju bolje je odabrati neku vrstu koja zahtijeva manje brige.

Što se tiče otkupa, u većini slučajeva nećete imati previše problema, jer postoje firme koje se time bave, ali, ako imate mogućnosti, bilo bi pametno dio novca uložiti u preradu ljekovitog bilja. Na primjer, kod uzgoja kamilice, svakako bi trebalo uložiti dio novca u sušaru i stroj za branje, što je trošak od nekih 100.000 kuna. Međutim, riječ je o dugoročnom ulaganju, a dio novca moguće je dobiti iz raznih fondova.

Prerada, poput sušenja ili proizvodnje aromatičnog ulja iz biljaka koje ste uzgojili je dodatan posao i trošak, ali se definitivno preporučuje, jer podrazumijeva puno veću zaradu. Ovisno o vrsti i načinu dorade, bruto dobit se može povećati čak do 7 puta, što svakako govori u prilog ulaganju u preradu.

Poticaji su važan dio priče o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja. Ovisno o namjeni, poticaji se mogu dobiti od Ministarstva poljoprivrede, ali i Ministarstva gospodarstva, te poduzetništva i obrta. Ulaskom u Europsku uniju, pojavio se je cijeli niz fondova iz kojih se mogu dobiti poticaji, a i pojedine lokalne samouprave daju poticaje. Naravno, kada je o poticajima riječ, pogotovo o onim iz EU, budite svjesni da morate stvarima pristupiti vrlo ozbiljno.

Dakle, uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja je svakako nešto što bi trebalo uzeti u obzir, bilo kao dodatan ili glavni izvor zarade. Koju biljku odabrati ovisi o više faktora, od podneblja, veličine parcele, potrebnih ulaganja, potrebnog vremena, pa do poticaja i eventualne zarade. Nadam se da smo vam ovom serijom članaka malo pojasnili stvari i pomogli ako razmišljate o tome da se posvetite ovakvoj proizvodnji.

Ako imate vlastitih iskustava ili savjeta za proizvodnju ljekovitog bilja, podijelite ga s nama dolje u komentarima


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)