Zašto kompostirati u vrtu?

0
5434

U svom novom postu prvo Vam želim objasniti što je kompostiranje i zašto je ono važno za Vaš vrt.Kompostiranje je metoda kojom Vi prirodnim putem organske ostatke kao što su:voće,povrće i druge organske ostatke  u vrtu pretvarate u plodni humus.

Sakupljanjem i stavljanjem  ostataka voća i povrća na hrpu načinjenu od otpalog lišća i granja ubrzat ćete proces kompostiranja, a hranjivi kompost koristit će Vašem vrtu.

Vaš prvi korak je da odredite mjesto u vrtu gdje ćete sakupljati ostatke voća i povrća.Najvažnije je da istaknem da Vam za odabrano mjesto ne treba puno prostora.Kompost možete slagati u hrpu koju po želji možete ograditi drvima, ciglom ili  žicom.Za sakupljanje komposta odaberite plastičnu ili metalnu kantu,ali ona mora imate rupice na dnu.Hrpu sakupljenih ostataka voća i povrća trebate pokriti,da izgleda uredno.Kompostiranje u hrpi omogućava lakši pristup kompostnom materijalu, lakše okretanje komposta s vremena na vrijeme , kontrolu vlažnosti i prozračnosti .Bez obzira što zvuči jednostavno,morate imati na umu da u Vaše ostatke se nikako ne smiju stavljati  korovi, lišće oraha, bolesne biljke, ostaci kuhanih jela i proizvodi životinjskog porijekla i mliječni proizvodi.

Ukoliko želite napraviti svoj kompost,znajte da kompostiranje započinje u Vašoj kuhinji .Organski otpad čini preko 30% ukupnog otpada u kućanstvu.Svaki put kada idete kuhati obrok ili kavu, stvarate određenu količinu bio otpada. Taj otpad koji nastaje od ostataka povrća, voća, taloga od kave i vrećica od čaja nemojte bacati u smeće sa svim ostalim otpacima, već ga usitnite i bacite u posebnu kantu koju ste izabrali za kompost.

Gliste za vaš komposter – proizvedite od otpada najbolje prirodno gnojivo www.humusal.com

Materijal za kompostiranje nikad ne stavljamo u rupu u tlu, jer će zbog nedostatka kisika doći do truljenja i neugodnog mirisa.

A zašto Vam preporučam kompostiranje u vrtu,jer Vam treba mali prostor i kad  započinje proces raspadanja i kompostiranja  da nemate neugodnih mirisa u blizini svog doma.Zato je važno da pokrijete bačene ostatke i da s vremena za vrijeme kompostnoj masi provjerite vlažnost i da bar jednom mjesečno preokrenute masu kako bi osigurali prozračivanje, jer zrak je neophodan za rast i razvoj organizama u kompostu i sprečava pojavu neugodnih mirisa.HRPU NIKADA NE SMIJETE ZBIJATI.Kukci imaju važnu ulogu u kompostiranju,tako njihovo prisustvo ne treba da Vam smeta . No, ukoliko se pojačano skupljaju muhe, možda u hrpi ima mesnih otpadaka koje treba izbjegavati! Također, preporučljivo je otpatke povrća i voća prekriti tankim slojem zemlje ili lišća.I nemojte biti nestrpljivi pravi kompost moći ćete koristiti u Vašem vrtu nakon  9-12 mjeseci, kad kompost postane rastresit, tamne boje i poprimi  specifičan miris “šumske zemlje” umiješajte  ga u zemlju svog vrtnog ili kućnog bilja.

Želim Vam na kraju reći da sve što učinite sami,svojim rukama bit ćete sretni i ponosni na Vaš rezultat rada.

Ništa nije nemoguće,ukoliko to stvarno želite.

Želim se na kraju zahvaliti na savjetima ing.agronomije Ragibu Memiševiću koji je većinu svog životnog vijeka pisao razvojne FAO programe i koji je nesebično svoje znanje ulagao na razvoj “Istrasjemena” u Puli.

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here