Home Vrt Cvijeće Zašto saditi cvijeće uz povrće i voće

Zašto saditi cvijeće uz povrće i voće

0
8769

Zašto i kako objediniti cvjetnjak, povrtnjak, voćnjak u organskoj proizvodnji hrane? Uobičajenom proizvodnjom hrane nekako smo naučili razdvojiti cvijeće od povrća i voća te smo ga izdvojili s ciljem ukrašavanja okućnice i našeg životnog prostora. Povrće smo zaštitili ogradama od nesmetanog pristupa drugim ljudima i različitim životinjama, a voćnjake smo izdvojili kako bi radili hlad i na jednom mjestu davali svoje plodove. Što bi sada mogli i trebali napraviti?

Sve biljke imaju neke svoje karakteristike koje mogu pomoći u organskoj proizvodnji hrane, neke tjeraju nametnike koje druge biljke privlače i upravo je to ono što možete iskoristiti prilikom uzgoja biljaka.

Primjerice, cvijeće je odličan pratilac biljaka u vrtu. Njime ćete naglasiti njegovu ljepotu, ali i skupiti sve predatore koji tjeraju nametnike. Privući ćete pčele za oprašivanje i time višestruko pomoći svom vrtu.

Osim cvijeća možete napraviti novi dom u svom vrtu aromatičnoj travi i bilju koje zbunjuje gladne nametnike željne vaših usjeva. Mirisi aromatičnog bilja ometaju štetočine i prikrivaju mirise uroda i tako pomažu vašem usjevu da ostane očuvan za vas.

Suncokret privlači ptice u vrt, a one se hrane nametnicima (izvor fotografije: unsplash.com)

Koje je cvijeće najbolji stanovnik vrta?

Najboljim stanovnicima vrtova smatramo neven i kadife koje svojim mirisom tjeraju neke štetočine iz tla, a cvijeće privlači korisne kukce u vrt. Dobro je znati da sve biljke koje
odbijaju štetočine odbijaju i grah pa ih nemojte saditi u blizini.

Kamilica je odlična za oporavak vašeg tla, a i okus kupusnjača i krumpira će biti još bolji ako ih sadite pored kamilice. Osim toga, kamilica privlači uši pa štiti svo bilje u vašem vrtu.

Gaillardia privlači korisne kukce u vrt.

Mak osim što prekrasno izgleda, privlači i osolike muhe koje su prirodni neprijatelj biljnim ušima. Time ćete zasigurno spriječiti oboljenje biljaka.

Cinije također privlače korisne kukce u vrt. Omiljene su među leptirima i oprašivačima pa su odlične za svaki povrtnjak, a isprobajte ih posaditi i uz bosiljak.

Suncokret privlači ptice u vrt, a one se hrane nametnicima.

Vučika veže dušik svojim korijenjem pa tako gnoji tlo i izuzetno pozitivno djeluje na vaš vrt.

Boražina odlično odgovara povrtnjaku. Njeni plavi cvjetovi su pravi mamac za pčele i prekrasan prizor u bilo kojem vrtu. Njeni listovi i cvijeće su jestivi i imaju blagi okus poput krastavaca.

Djetelina je odlična za privlačenje pčela koje će rado proizvoditi med od nje. Crvena djetelina je odličan izvor dušika za vaše tlo i u širokoj je upotrebi za organsko uzgajanje biljaka. Izvor fotografije: unsplash.com.

Neven osvježava svojim upadljivim bojama. Iako odbija neke nametnike, on i privlači druge. Možete ih staviti iz grašak, njemu će pomoći protiv nametnika.

Kozmos ili Uresnica odlična je za kombinaciju s artičokama. Privlači pčele i korisnog kukca “green lacewings” koji se hrani lisnim ušima i drugim sitnim štetočinama u vašem vrtu.

Lavanda odbija nekoliko vrsta štetočina iz povrtnjaka. Između ostalog, odbijaja i jelene, ali i krpelje. Lavanda odbija i moljce, a i miševi će se rado držati podalje od nje.

Echinacea odlične su rubne biljke za povišene gredice uz drugo visoko bilje.

Kadife su visoke biljke pa se sade uz rajčice, grah, krastavac i ostale penjačice. Ovi čvrsti cvjetovi odlični su i za kreiranje rubova za grmove graha ili paprike. Žuti cvjetovi kadifa privlače pčele, leptire, a ako ih posadite kao rubove za vaše gredice, zečevi neće rado ući među vaše povrće.

Ako želite da vaše ruže bolje uspijevaju, onda posadite češnjak ili luk vlasac uz njih. Oni odbijaju nametnike koji idu na ruže pa ćete im tako pomoći. Izvor fotografije: unsplash.com.

Suncokreti su jako visoki i idu odlično uz kukuruz ili na plantaži tikvica, soje ili graha, a i privlače oprašivače.

Pčele vole gavez koji je odličan izvor nutritivnih vrijednosti za vašu zemlju. Pripazite jer je gavez i invazivan pa bi ga trebali držati pod kontrolom.

Facelije su odličan izvor nektara za pčele u rano proljeće pa može stajati u vašem vrtu sve do ranog ljeta kada vašem povrtnjaku zatreba mjesta.

Heljda privlači korisne kukce, a može se koristiti i kao zeleno gnojivo.

Djetelina je odlična za privlačenje pčela koje će rado proizvoditi med od nje. Crvena djetelina je odličan izvor dušika za vaše tlo i u širokoj je upotrebi za organsko uzgajanje biljaka.

Ako želite da vaše ruže bolje uspijevaju, onda posadite češnjak ili luk vlasac uz njih. Oni odbijaju nametnike koji idu na ruže pa ćete im tako pomoći.

Pružite priliku cvijeću u vašem vrtu i pogledajte koliko koristi imaja vaše voće i povrće kada raste u simbiozi s drugim biljkama i cvjetovima.

 

Izvori za članak:
https://blog.vecernji.hr/silvija-kolar-fodor/dobri-i-losi-susjedi-u-vrtu-4112
https://living.vecernji.hr/zelena-zona/kako-kombinirati-povrtne-i-cvjetne-vrste-1007438
http://www.motherearthnews.com/organic-gardening/garden-planning/best-flowers-to-plant-with-vegetables-zm0z15fmzsto
https://www.growveg.com/guides/flowers-for-vegetable-gardens/
https://www.thespruce.com/flowers-for-the-vegetable-garden-1403383

 

Izvor fotografija:
https://unsplash.com


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)