Zbog ovog ćete početi sami peći kruh

0
2389

Malo se priča o kvaliteti kruha kao osnovne namirnice na tržištima gdje je vrijeme – novac, a dobit iznad svega. U ovom članku podijelit ćemo s vama detalje o aditiva koji se koriste u masovnoj pekarskoj proizvodnji. Ukoliko vam je stalo do zdravlja, vrijeme je da saznate na što trebate obratiti pozornost.

U prijašnjim tekstovima smo pričali o tome kako je mlada pšenica ljekovita. U ovom članku pisat ćemo o njenom krajnjem proizvodu  – žitu. U prehrani ga mnogo koristimo, te predstavlja sastavni dio našeg stola.
Međutim nije niti pšenica više kao što je nekada bila. Jedan dio smo objasnili u tekstu u kojem pričamo o razlici današnje pšenice i one koja se kristila prije. Drugi čimbenici su masovna proizvodnja pšenice i genetsko modificiranje. U masovnoj proizvodnji se koristi puno kemikalija / pesticida.

Prije desetak godina kruh iz pekarnica bio je dvostruko kvalitetniji od ovih kakve kupujemo danas! Još 2000. svaki je treći kruh iz pekarnica bio bez imalo pesticida ili  kemikalija koje se mogu negativno odraziti na ljudsko zdravlje.

Također igra s genima nije bezazlena, a povezanost  GMO pšenice i alergije na gluten je pomalo sve jasnija.

No stavivši proizvodnju žita i brašna na stranu – dolazimo do idućih faza prerade do krajnjeg proizvoda u kojem se stanje ne poboljšava. Kruh koji koristimo svakodnevno, njegova proizvodnja nije više kao nekad:

 • U prijašnja vremena, kruh se mijesio ručno od brašna i vode s dodatkom kvasca ili kiselog tijesta.
 • Proces izrade kruha trajao je satima, često i cijelu noć.

Danas:

 • proizvodi se rade na brzoj traci.
 • od trenutka zamjesa tijesta do pakiranja i prodaje gotovog proizvoda prolazi i manje od 4 sata

Da bi ovo postigli, proizvođači koriste razne dodatke:

 • regulatore kiselosti, poboljšivače okusa, boje te sredstva za učvršćivanje tijesta i sprečavanje zgrudnjavanja
 • Nakon pečenja, proizvode špricaju kemikalijama poput kalcijeva propionata da bi spriječili rast gljivica i time povećali rok trajanja
 • L-cistein (ili E 920) koji nije nužno naznačiti na proizvodu dodaju jer poboljšava elastičnost i kvalitetu tijesta, a time i izgled konačnoga proizvoda, većina ga se dobiva is prirodnog i jeftinog izvora – ljudske kose!
 • sredstva za izbjeljivanje brašna i poboljšivači

-> pogledajte više detalja u tekstu na atma.hr

Kako si možete pomoći – ovo bi bio idealan scenarij a vi iskoristite ono što je vama izvedivo i moguće:

 1. početi sami prozvoditi za svoje potrebe pšenicu koju ćete tretirati samo koliko morate
 2. samljeti u privatnim mlinovima i imati svoje brašno
 3. peći sami svoj kruh.

Danas ima izuzetno povoljno kućnih pekača kruha koji se programiraju da kruh bude pečen kada želite – npr 0700h ujutro :), a odrađuju cijelu proceduru pripreme i pečenja.

 

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.